Newbie needs help! - Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 06-11-2017, 02:24 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Newbie needs help!

Hey everyone this is my first post and my 2nd rc. This one I recently picked up is an 03'. The problem I'm having is it runs bad. It idles Ok but severely lacks power and is slow to rev and will randomly stall. No FI light. I noticed the front exhaust pipe isnt nearly as hot as the rear, which would surely indicate my problem. I changed the plugs to iridium(only helped a little) and did a compression test cold and got 130psi front and 128psi rear. When I pulled the front coil off the plug, it came off rather easy as if it wasnt latching properly, but i stuck the plug in and grounded it to metal and i can see a decent spark on both front and rear. I also started it with the airbox off and I saw the injectors spraying fairly evenly between front and rear cylinders so I know the front is getting plenty of fuel. That means I have knocked out the 3 things needed, spark, fuel, and compression. The bike sat outside for a while so things are dirty/corroded here and there. I also took off the ecu plugs and cleaned the contacts because a few of them were slightly corroded and that did seem to make it run a little better, but still nowhere near what it should be. Maybe the spark is fine off the bike but under compression its not strong enough? Corroded grounds? Thanks
mr2speeder94 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 06-12-2017, 02:04 AM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 42
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 8 Post(s)
Did you check the FPR while you in there?
Gravelrash is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 06-12-2017, 05:02 PM
Premium Member
 
jondog9's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northern CA
Posts: 8,331
Mentioned: 12 Post(s)
Quoted: 246 Post(s)
That compression sounds low. I thought 150 was about the minimum?
Service manual calls for 176. Did you do the test right, with a known good meter?

John, 2000 RC51 #000100

jondog9 is online now  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 06-12-2017, 11:54 PM
Premium Member
 
BTopp's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Hanford Ca
Posts: 45
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
I think it was this board where a guy had similar problems with his bike running like shit. It turned out the throttle bodies were not fully seated in their respective boots. He saw it after checking just about everything else.
BTopp is online now  
post #5 of 5 (permalink) Old 06-13-2017, 02:44 PM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 56
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
low compression?

agree with Jondog.....when Rodger Ditchfield fckd up my bores with 0.005" piston-cylinder clearances, I had 140 psi as well....it WILL run at 120 psi or so but it ain't gonna run well. Did you WOT when cranking it over for your compression test? See if you can get a bore scope or fiber optic and look at the bores down the spark polug holes...here's what mine looked like.....see pic-is the bike blowing oil out of the breather hose=loose bore-was happening on mine.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	CYLINDER BORE RUINED BY ROGER DITCHFIELD.jpg
Views:	15
Size:	36.8 KB
ID:	117426  
rccbrz is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome