Bike died mid ride..won't start. Help? - Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 12:41 PM Thread Starter
Member
 
AKDMA's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Bike died mid ride..won't start. Help?

My bike died mid turn and since hasn't started.. initially it was showing a code 19 (ignition pulse generator related), I have since replaced that part and the code is now gone, but the bike still won't start. It's not getting spark. Kill switch, tilt sensor, kickstand switch, etc have all been checked. Mechanically I'm a total novice so I have a tech friend looking at it, but he's having some problems determining the problem. Any suggestions? Thanks in advance.
AKDMA is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 02:05 PM
Lifetime Premium
 
gts455's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Deutschland/Colorado Springs
Posts: 3,169
Mentioned: 4 Post(s)
Quoted: 37 Post(s)
is it cranking over or does the power come on but engine won't crank?

Check your ignition coils.

2001 Honda RC51 SP1
1996 Honda CBR 900RR
2003 Aprilia RSV Mille R
1999 Aprilia RS50
2012 Triumph Daytona 675R (Sold)
2010 BMW S1000RR (Sold)
2005 Yamaha R6 (Sold)
gts455 is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 02:52 PM Thread Starter
Member
 
AKDMA's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
How likely is it that both coils would go bad at once? Bike turns over, just no spark from the plug wires.
AKDMA is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 03:27 PM
Lifetime Premium
 
gts455's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Deutschland/Colorado Springs
Posts: 3,169
Mentioned: 4 Post(s)
Quoted: 37 Post(s)
not very likely but i had mine go out and had similair issues.
Check the plugs.
Check all your wiring connections make sure everything is where it should be and not corroded or shorting out.
Check your fuses too.

2001 Honda RC51 SP1
1996 Honda CBR 900RR
2003 Aprilia RSV Mille R
1999 Aprilia RS50
2012 Triumph Daytona 675R (Sold)
2010 BMW S1000RR (Sold)
2005 Yamaha R6 (Sold)
gts455 is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 04:15 PM Thread Starter
Member
 
AKDMA's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Plugs aren't getting any spark at all, so it's not them. Fuses are good, checked the connections as well.
AKDMA is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 05:21 PM
Lifetime Premium
 
gts455's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Deutschland/Colorado Springs
Posts: 3,169
Mentioned: 4 Post(s)
Quoted: 37 Post(s)
ok well if your not getting any spark i'll list what it could be. Check each item....and run tests for each to make sure its functioning.

Bad/fouled spark plugs
loose ignition system wires
shorted spark plug wire
ignition pulse generator (but you said you just replaced that)
ignition coil
bad engine stop switch or ignition switch
bad converter unit
bad ecu

Did you by chance try to jump the bike? sometimes this can burn out ignition switch or even the ECU.

2001 Honda RC51 SP1
1996 Honda CBR 900RR
2003 Aprilia RSV Mille R
1999 Aprilia RS50
2012 Triumph Daytona 675R (Sold)
2010 BMW S1000RR (Sold)
2005 Yamaha R6 (Sold)
gts455 is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 05:46 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Suffolk, VA
Posts: 351
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
when you got a power commander ...unplug it ..and try it again ...my bike stalled 2 weeks ago ..and after checking out everything ...someone from the board told me to unplug my PC ..and the bike started right up.
Color01 is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 06:00 PM
Lifetime Premium
 
gts455's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Deutschland/Colorado Springs
Posts: 3,169
Mentioned: 4 Post(s)
Quoted: 37 Post(s)
Yep, PCIIIs are notorious for causing electrical issues. usually a bad connection. That would be the first place i'd check if you have one.

2001 Honda RC51 SP1
1996 Honda CBR 900RR
2003 Aprilia RSV Mille R
1999 Aprilia RS50
2012 Triumph Daytona 675R (Sold)
2010 BMW S1000RR (Sold)
2005 Yamaha R6 (Sold)
gts455 is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 07:01 PM Thread Starter
Member
 
AKDMA's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
I do have a PCIIIUSB, I tried bypassing when I still had the code 19 (didn't start) but reconnected it before my guy got the bike. I'll tell him to try that, if he hasn't already. Thanks for all of the suggestions.. this is actually my first RC and it died on the first real ride I took it on.

Edit: Not the PC, he disconnected that right away.

Last edited by AKDMA; 06-07-2011 at 07:09 PM.
AKDMA is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 06-07-2011, 07:26 PM Thread Starter
Member
 
AKDMA's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Is there a way to test the converter unit? He thinks that's the problem.
AKDMA is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome