Bike wont idle. - Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 12-26-2009, 06:02 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Bike wont idle.

OKay i am relatively new to the bike. It is a 2000 with 1650 miles and after a 2000$ bill for various things they tell me i need new injectors cause they load up during idle, they also charged me 3 hours for cleaning injectors, didnt help much. The bike seemed to get worse and worse as i rode it around, whenever the bike is idling it requires throttle manipulation to keep it alive. It also wont start without throttle manipulation when its warm. The tech recommended running techron thru the bike for 300-400 miles and see if that fixed anything, if not i would need new injectors... 600$ Out the door! ANyone got recommendations and/or suggestions? thanks
Tonesteeno is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 12-26-2009, 06:37 PM
Moderator
 
SubSailor's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sarasota, FL
Posts: 6,461
Mentioned: 24 Post(s)
Quoted: 88 Post(s)
Your bike is running way, way rich?
This has happened before to other bikes.
I suggest checking/replacing the fuel pressure regulator located on the throttle body.
They can fail towards the lean or rich side.

In the diagram below, it's item 25.
Part number 16740-MCF-013, around $40.25
SubSailor is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 12-26-2009, 07:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thank you for a very fast reply. I ordered the part. Just wondering how hard it is to install, thinkin maybe do it myself.

Also how confident are you that that is the issue?
I did think the bike was running rich anyways, the smell of fuel is VERY strong and when revved the exhaust is smoggy.
Tonesteeno is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 12-27-2009, 08:26 AM
Member
 
yellow00tlr's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Henderson, Nevada
Posts: 82
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
I had an 01 with the same problems that you describe and changed mine and has been running fine for 8 months now. Is not hard to do, took me less than an hour to change it, you just take the air box off and it is right there. https://www.rc51forums.com/forums/showthread.php?t=754 this is a link to the discussion we had earlier in the year about the pressure regulator.

Last edited by yellow00tlr; 12-27-2009 at 08:46 AM.
yellow00tlr is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 12-27-2009, 05:10 PM
Member
 
E-Loc540's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fredericksburg, VA
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
I hate those shops that feed and scavenge off people. I work on all my own crap and I do it better than any shop would. Clean injectors for 3 hours? WOW! It takes a 12 volt battery, aresol injector cleaner, compressed air and 5 minutes. WTF?
E-Loc540 is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 01-18-2010, 12:49 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: San Diego
Posts: 232
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
you got screwed by that dealer..
bgup619 is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 03-18-2010, 11:29 PM
Member
 
E-Loc540's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fredericksburg, VA
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Its kinda funny cuz now my bike wont idle at all. It will cut out if I dont give it gas at idle. then I decel it sounds like i turned off the key. Luckly I bought a fuel pressure reg when I first got this thing cuz I heard of problems with them....
E-Loc540 is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 04-30-2010, 06:27 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 201
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Mine was doing something very similar. Disconnected power commander, problem gone.
Tampa RC51 is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 05-26-2010, 11:28 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
have on '01 with the same problem disconnected Power Commander. Still have the problem, since the thread died I suppose the regulator was the issue. Guess I am ordering one today. Some tech has helped me out by stripping the screw in the front right of the airbox, any suggestions besides an EZ out which is the only thing I can think of.... this is the screw with the deep shroud above it...
kevinlee27 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 07-12-2010, 01:39 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
RC!!

Quote:
Originally Posted by kevinlee27 View Post
have on '01 with the same problem disconnected Power Commander. Still have the problem, since the thread died I suppose the regulator was the issue. Guess I am ordering one today. Some tech has helped me out by stripping the screw in the front right of the airbox, any suggestions besides an EZ out which is the only thing I can think of.... this is the screw with the deep shroud above it...
That was the problem... Bike running well again.
kevinlee27 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome