SP1 popping on decel...a lot - Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 12:31 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
SP1 popping on decel...a lot

OK so my new to me SP1 with 38K (yes its high miles) pops on decel since I bought it but now its beginning to bother me. Otherwise runs perfect and loads of power. The flapper valve mod has been done to my knowledge. The vacuum line is not connected - aside from that any way for me to confirm is actually completed? I lifted the tank last night to check the pair valves and found the mod has been done as well as the holes are filled.

Its got OEM air filters. however it has high mount HMF slip ons. I have tightened all connections in the exhaust and dont believe there are leaks although I could be wrong I guess. I've asked the previous owner how many miles are on the slip ons because thats all I could think of - That they need re packing?

It doesnt have a power commander on it at the moment but I have a PCII I could hook up but not sure what map is on it. Worth a try?


Other ideas? I plan on changing the plugs. My next move would be to remove the entire exhaust and put all new exhaust gaskets in.
RC51Pilot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 12:35 PM
Lifetime Premium
 
RC-DEVIL's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: ATL
Posts: 2,303
Mentioned: 9 Post(s)
Quoted: 120 Post(s)
PAIR mod plates, helps with the popping. one plate on each valve cover


2003 SP2: Everything I could find.
1991 Honda HawkGT
2008 XR650L
Dec. 2011&2013, Sep. 2015, May 2019 BOTM
RC-DEVIL is online now  
post #3 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 12:50 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Really? Even if the oem covers are sealed off? I didnt go as far as removing them to see if the reed valves were still left under them but they were clearly disconnected and the holes filled with some kind of epoxy.

If the gaskets on the oem covers are still good - What would plates do that those arent?

I used to race a 600RR and the closest thing ive had to an RC is a buell xb12S so im new to this bike.
RC51Pilot is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 02:22 PM
Lifetime Premium
 
RC-DEVIL's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: ATL
Posts: 2,303
Mentioned: 9 Post(s)
Quoted: 120 Post(s)
its probably because you dont have a power commander, they really help


2003 SP2: Everything I could find.
1991 Honda HawkGT
2008 XR650L
Dec. 2011&2013, Sep. 2015, May 2019 BOTM
RC-DEVIL is online now  
post #5 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 02:35 PM
Senior Member
 
Hanberg's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 283
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 14 Post(s)
Pff, mine has done 45k and still going strong :-)

Its probably the mixture, if it doesnt have powercommander its worth installing one :-)

http://www.facebook.com/HondaSP1 - my little build :-)
Hanberg is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 02:42 PM
Senior Member
 
gibbonater's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 510
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 16 Post(s)
After I put on some shorter GP cans I had a lot of popping on deceleration, not the worst problem to have, it sounds fantastic...for a little bit.

When I installed the PC III USB, the popping went away immediately, definitely look into putting one on your bike.

Bikes:
2003 RC51
2004 CBR600F4i (sold)
2010 Triumph Scrambler (sold)
2004 VRod (sold)
2003 CB919
2004 600rr (sold)

Non Bikes:
2005 CTS-V (sold)
2007 JK Sahara
2004 GX 470
2011 E63
gibbonater is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 10-06-2014, 04:59 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Im going to throw the PCII I have at home on it in a couple hours to see if that helps any. Will report back. If so - Then I'll go from there. If not - I guess I'll change exhaust gaskets and double check the pair valves
RC51Pilot is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 10-07-2014, 09:44 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
PCII I had isnt good. I put it on and bike fires up but stumbles a bit every now and then and I get the FI light blinking. I am going to have the check each and every wire on the PC to find whats up or take it to an electrical place down the road and see if he can find the problem. OR I just buy a PCIII USB and be done with it.

Regardless....due to the FI light I didnt want to take the chance and ride it so no clue if it made a difference on decel or not.

Grrr...I'll keep this updated with my progress for anyone who cares.
RC51Pilot is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 10-07-2014, 11:54 AM
Lifetime Premium
 
albert666's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
have you checked the exhaust for leaks?
albert666 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 10-07-2014, 12:20 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
I tightened up all connections however I couldn't really find any leaks that were blatantly noticeable. I would rather not take the entire system off to replace all the gaskets if its not necessary but looks like it may be my only option.

Its not a physical problem per say - Its just annoying. If I have to learn to live with it I will but I think the bike is running lean as it gets worse when the bike heats up
RC51Pilot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome