Hope someone have an idea, F1 light issue - Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 03:15 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hope someone have an idea, F1 light issue

I purchased a 2002 a few months back. Having just replaced all the fairing I thought it would be a good idea to repair all the PO "improvements. These include reinstalling a fuel pump relay. (It was hot wired). However by adding the relay the F1 light ( Which now I see wasn't working when I got the bike) does a slow blink ever 5 seconds. I do hear the fuel pump priming,and the relay clicking and if I use the kill switch both the f1 light stops as does the fuel pump. If I try to use the ECM green connector to get codes all I can get is a solid red light that goes back to a slow flash if I shut the key then turn it to run. I have checked "search" but could find anything. Thankful for any help.
mysd455 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 04:21 PM
Moderator
 
SubSailor's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sarasota, FL
Posts: 6,461
Mentioned: 24 Post(s)
Quoted: 88 Post(s)
With the service connector jumpered, the ignition switch on, and the stop switch in Run.
If there is no problem, the FI light will stay on. If there is a problem, then the FI light will blink to indicate the fault code(s).

Long blinks (1.3 second duration) are 10s, and short blinks (.5 second) are 1s.
There is a brief interval between code if more than one are store in memory.

You say you have just one long blink. That could be a code 10, which is a Baro sensor, connector, or wiring issue.
The Baro sensor is the one mounted on the front of the snorkel.
SubSailor is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 04:39 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
I found another clue LOL. With the key turned to on, and either the kickstand pulled up or the clutch pulled back ( While the bike is in "N") I get a steady red light. I'm hopeful that that's normal and I don't have a problem. Maybe the red light should flash while on the kickstand, then go to steady state when the stand or clutch is pulled back , then go off after it starts. I had a RC51 years ago for a short time and no longer remember what that F1 light did....I'm getting old
mysd455 is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 04:51 PM
Moderator
 
SubSailor's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sarasota, FL
Posts: 6,461
Mentioned: 24 Post(s)
Quoted: 88 Post(s)
If the side stand is retracted or the engine speed is above 5000 RPM, the FI light will light and stay on.
The FI light will blink (for any fault codes) if the side stand is down or the engine speed is below 5000 RPM.
SubSailor is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 05:47 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Gee, maybe all is good?

I'll know after I add gas to the replacement tank and see if it starts. Just can't figure out why I get this F1 light blinking ever 5 seconds with the stand down. Is it correct to say since I get a steady light with the stand up, if it goes out after the bike starts( If it does start) all could be o.k?
mysd455 is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 05:49 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Just reread your last reply, So the F1 light is giving me a code 11? Since the stand is down and its flashing?
mysd455 is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 06:27 PM
Moderator
 
SubSailor's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sarasota, FL
Posts: 6,461
Mentioned: 24 Post(s)
Quoted: 88 Post(s)
How long is the blink? If it's 1.3 seconds long, it's a 10.
If it's longer, it's a different situation.
You can clear the fault code memory and start afresh in case there's an old fault code stored.
SubSailor is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 06:54 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Not getting an codes

If I short the test connector, then turn the key to run, then remove the jumper I get a solid red light, Then if I shut the bike off, then go back to start I see the F1 light flash one time every 3 or 4 seconds...unless I either pull in the clutch or raise the kick stand. Then I get the solid red light. Maybe I'm not trying to get the codes correctly? Seems pretty straight forward
mysd455 is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 10:27 PM
Senior Member
 
jondog9's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northern CA
Posts: 8,653
Mentioned: 15 Post(s)
Quoted: 317 Post(s)
Code 10 is Baro sensor, that's what happens if you do the flapper mod and don't plug the baro connector back in.

I would clear all stored codes, then bridge the service connector, with sidestand down, in neutral, kill switch to run -- turn on ignition and see what the FI light does.
Don't worry too much, unless you're at high altitude, the ECU will assign an acceptable value, and your bike will run ok.

John, 2000 RC51 #000100


Last edited by jondog9; 04-30-2014 at 10:30 PM.
jondog9 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 04-30-2014, 10:46 PM
Lifetime Premium
 
madbuyer's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Indy
Posts: 8,335
Mentioned: 17 Post(s)
Quoted: 226 Post(s)
Quote:
Originally Posted by jondog9 View Post
Code 10 is Baro sensor, that's what happens if you do the flapper mod and don't plug the baro connector back in.

I would clear all stored codes, then bridge the service connector, with sidestand down, in neutral, kill switch to run -- turn on ignition and see what the FI light does.
Don't worry too much, unless you're at high altitude, the ECU will assign an acceptable value, and your bike will run ok.
Check the baro sensor connector....its common to forget to plug her back in.



The very first schoolbook that was written had God all over it. --Dave Mustaine
madbuyer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome