Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums - Reply to Topic
Thread: Intermittent front head tick Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda RC51 Forum : RC51 Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
04-11-2013 02:51 PM
Radrc51 Sup cobra . Yeah I checked compression and plugs they were replaced the front cilinder was tan rear was less tan compression was 150 in both .
04-11-2013 02:24 PM
COBRA90GT Did you pull/inspect or replace the sparkplugs when you were doing the maintenance on it btw? If so, what did they look like? Or did you throw new ones in there?
04-10-2013 10:38 PM
Radrc51 I'm pretty sure it's oil pressure ran it let it sit for 15 min then start it has a valve train noise for 40 secs. Then goes away . Eather way sunday I will take it apart check the. Clearances . Im so used to inline 4 engines v twins sound like go cart engines at idle lol one hell of a go cart ! L
04-10-2013 03:36 PM
madbuyer Here is the link to down load a manual if you don't have one.

http://www.rc51.info/index.php?page=service

Yes, the idle seems a bit higher due to the two huge slugs they use for pistons.
04-10-2013 02:07 PM
James_03_rc Yep, I just double checked the serv manual to make sure I was remembering right.

I raised mine to 1300 when at op-temp.
I'm pretty sure that was the cause, but I haven't tested to see if it changed anything yet.

James

Sent from Motorcycle.com App
04-10-2013 01:43 PM
Radrc51 Wow 1300 + 100 ok I will raise it thanks James !
04-10-2013 12:47 PM
James_03_rc My idle was set low too.

About the map, I was want just listing possible things that can cause I tick, ping or pop. I know that being the cause is a long shot.

I'm running 10-40 amsoil.

Recommend idle speed is 1300 +/- 100. I'm guessing that could be the root of the noise, low RPM, causing low oil pressure, letting the cam followers/ silencers make some noise.

James

Sent from Motorcycle.com App
04-10-2013 12:22 PM
Radrc51 Hi James yeah it wouldn't be a fuel map problem unless its too lean and detonation is happening . Mine is ok at cold starts it's just after a ride and it's warm. I lowered my idel to 1100ish so it's probley lack of oil pumping up to head I'll rase the idel back up. These bikes have cam fazors? Or slincers ? I need to review the work shop manual lol. You guy running the 15 w40 motul oil ? I using the 10 40 hp Honda semi syn
04-10-2013 11:49 AM
James_03_rc I hate reading threads like this

I just started mine up for the first time in about a couple days and heard something similar. It went away with in minutes, I'm guessing that it's the cam silencers making a little noise before getting oil flow to them. I only heard it on that side of the motor.

Is that possible?

I've checked my valves in the last 4k, all were in spec at that time.
Just over 22k on the clock now.

If your valves are in spec and running a proper fuel map, that would be my guess for your noise too.

James
Sent from Motorcycle.com App
04-10-2013 01:20 AM
Radrc51 Yeah I just had the bike apart . Flushed out all the coolant and used engine ice. Then I changed the oil and used honda hp semi syn oil 10w40. & checked the air filters ect.. The bike is not a Cali bike. Had few owners the guy that sold it to lied and said he was the second owner bike came from oh to ms then Cali . Unless they replaced everything the bike sure don't look like its been ridden much at all
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome