RC51 Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hi all,
I recently purchased rc51sp1 2000. Dropped the oil and it milky white. Dreaded Water and oil mix. But no oil or gunk in the rad, bit low on coolant but I could see it and I topped it up and no air bubbling back either to indicate head gasket when running if I'm lucky. Did engine flush and changed filter and let sit for 1/2 hour opened sump nut and 1/4 egg cup of pure green coolant ran out then the oil!! Could this be water pump mechanical seal? I'm hoping. No other leaks and starts fine. Or Any help much appreciated

Thanks Gaz
 

·
Super Moderator
Joined
·
6,481 Posts
Do you spot any fluid residue on the ground near the front right of the engine where the water pump is located?
There is a hose that connects to a fitting that sits in the space between the water pump mechanical seal and oil seal.
Usually, if the mechanical seal is worn, you should see coolant residue from the hose, or oil if the oil seal is worn.
You may have to look inside the right cowl to check, but a leak this bad should be readily apparent from the hose.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #4
Thanks for the reply guys, no external leaks from the hose. I pulled the crank case of last night. The two steel stems that connect to the water pump with the o rings are extremely loose in the o rings and the crank case. They don't seem to have been sealing! Hopefully this might be it. But I will change all when I'm in here.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top